• Vineri, 1 februarie, 13:00 – 14:00, Mansarda Facultății de Arte și Design Timișoara (Strada Oituz 4): prezentări cu Kray Chen și Anca Rujoiu

  • Miercuri, 13 februarie,  18:00, librăria La Două Bufnițe,Timișoara (P-ța Unirii 11), : prezentare Dora García

  • Marți, 19 februarie, 12:00 – 13:30, Mansarda Facultății de Arte și Design Timișoara (Strada Oituz 4): prezentări cu Anne Low și Forica Zaharia


Aceste prezentări fac parte din seria de discuții cu artiștii și cu alți operatori culturali care participă la ediția de anul acesta a Bienalei de Artă Contemporană din Timișoara. Seria a debutat în ianuarie 2019 iar deschiderea expoziției va avea loc în 20 septembrie 2019. Prezentările, organizate în colaborare cu instituții locale, organizații independente și parteneri vor avea loc lunar în perioada ianuarie-septembrie 2019.

Vineri, 1 februarie, 13:00 – 14:00, Mansarda Facultății de Arte și Design Timișoara (Strada Oituz 4): prezentări cu Kray Chen și Anca Rujoiu

Kray Chen trăiește și lucrează la Singapore. Este un artist vizual care combină în lucrările lui filmul, performance-ul și instalația. Expozițiile lui personale includ: 5 Rehearsals of a Wedding, Objectifs Chapel Gallery, Singapore (2018), It's a Set Situation, Grey Projects, Singapore (2016). A participat cu expoziții de grup la Bienala de la Bangkok, China Remixed Initiative, Indiana University Bloomington, USA (2017), The Making of an Institution, NTU Centrul pentru Artă Contemporană, Singapore (2017) și Paradise Sans Promesse, FRAC Des Pays De La Loire, Nantes (2015).

 Anca Rujoiu, alături de Maria Lind, este curatoarea celei de-a treia ediții a Bienalei Art Encounters. Anca este curatoare și editoare; trăiește în Singapore și România. În calitate de curator de expoziții și mai târziu editor-șef (2013-2018), a făcut parte din echipa fondatoare a Centrului pentru Artă Contemporană din Singapore al Universității Tehnice Nanyang (NTU CCA), contribuind la numeroasele expoziții, publicații și programe ale Centrului. Ea este coeditoarea mai multor cărți, printre care Place. Labour. Capital (NTU CCA Singapore & Mousse Publishing, 2018). De asemenea, Anca Rujoiu a fost co-curator al proiectului Collective Fictions, selectat în cadrul programului Nouvelles Vagues (2013) dedicat tinerilor curatori, la Palais de Tokyo.

Miercuri, 13 februarie, ora 18:00, librăria La Două Bufnițe (P-ța Unirii, nr. 11), Timișoara, prezentare: Dora García

 Titlu: Aceste cărți aveau viață și-mi vorbeau!

Acestea sunt cuvintele pe care actrița Bee Dufell le rostește înainte de a se sacrifica pe rugul pe care arde biblioteca, în filmul lui François Truffaut, Fahrenheit 451. În prezentarea de la librăria La Două Bufnițe artista ne va vorbi despre cărți precum Fahrenheit 451 (Ray Bradbury), Finnegans Wake (James Joyce), Ciuma (Albert Camus) și Opera de trei parale (Bertold Brecht), lucrări care i-au influențat activitatea și lucrările de-a lungul anilor.

Dora García s-a născut în Spania și a studiat la Amsterdam. În tinerețe s-a mutat la Bruxelles, unde a trăit timp de 16 ani. A participat în 2007 la Münster Sculpture Projects cu o piesă de teatru în spațiul public, Opera cerșetorului (The Beggar's Opera). A fost mereu interesată de personaje marginalizate și antieroi ca modele de studiu al statutul social al artistului, în narațiunea rezistenței și a contraculturii. În acest sens, Dora García a realizat lucrări având ca temă centrală poliția politică a DDR, Stasi (Rooms, Conversations, 2006), figura emblematică a comediantului american Lenny Bruce (Just because everything is different it does not mean that anything has changed, Lenny Bruce in Sydney, performance cu o singură reprezentație, Bienala din Sydney, 2008) și originile anti-pshiatriei (seria de cărți Mad Marginal din 2010, The Deviant Majority, 2010).

În ultimii ani ea s-a folosit de formatul clasic al televiziunii pentru a cerceta istoria recentă a Germaniei (Die Klau Mich Show, Documenta13, 2012), a frecventat grupurile de lectură Finnegans Wake (The Joycean Society, 2013), a creat puncte de întâlnire pentru ascultători (The Hearing Voices Café din 2014) și a cercetat intersecția dintre performance și psihanaliză (The Sinthome Score, 2013, și Segunda Vez, 2018).

Marți, 19 februarie, 12:00 – 13:30, Mansarda Facultății de Arte și Design Timișoara (str. Oituz 4): prezentare cu Anne Low și Florica Zaharia

Anne Low trăiește și lucrează în Montréal, Canada. Practica ei artistică include sculptură, instalații, textile și gravură. Low este interesată de istoria textilelor precum și rolul artistului în cunoașterea acestor practici tradiționale. Lucrările ei se adresează unui public larg și se manifestă în jurul unui impuls care individualizează suprafața, obiectul și sinele. Expoziții solo recente: Chair for a woman, Contemporary Art Gallery, Vancouver (2019); Paperstainer, Mercer Union, Toronto (2018); A wall as a table with candlestick legs, Tensta Konstall, Stockholm (2018) și Witch with Comb, Artspeak, Vancouver (2017). Expoziții de grup recente: Soon Enough – Art in Action, Tensta Konsthall, Stockholm (2018); Separation Penetrates, Mercer Union, Toronto (2017); Clive Hodgson & Anne Low, The Block, London (2017); Dream Islands, Nanaimo Art Gallery (2017); Ambivalent Pleasures, Vancouver Art Gallery (2016) și Reading the Line, The Western Front, Vancouver (2015).

Dr. Florica Zaharia este cofondatoare a Muzeului Textilelor din Băița, un muzeu privat care expune țesături și ustensile folosite în producția tradițională de textile; muzeul include de asemenea o colecție bogată de fibre și instrumente textile precum și o bibliotecă bogată în cărți pe acest subiect. Erudită în arta textilelor, Florica Zaharia este Conservator Emerita al Muzeului de Artă Metropolitană, unde a fost conservator de textile si responsabilă pentru departamentul pentru Conservarea Textilelor. Ea a cercetat, a publicat, a suținut prelegeri, a curatoriat expoziții și a predat despre textile și tehnologie, despre textilele din Europa de Est și conservarea lor.